OBJECTIUS

Generar un espai d’atenció a les persones grans a partir del coacompanyament emocional durant les distants etapes de confinament i en endavant.

Fomentar l’ús de la tecnologia entre les persones grans, com a principal mitjà de comunicació i socialització amb els seus éssers estimats i altres persones de la seva edat.

Construir de manera col·lectiva un espai de cura i confiança pel reconeixement de la diversitat i la promoció de les persones grans a través de la creativitat.

Promoure espais d’oci saludable i vida independent per a les persones grans.

Promoció i prevenció en el camp de la salut mental.

JUSTIFICACIÓ

La població major de 64 anys a Barcelona són gairebé 350.000 persones que representen el 21% de la seva població total. Entre aquestes, com mai havia passat a la història, al voltant de 90.000 persones, viuen soles a casa seva. La qualitat de vida de les persones grans ha empitjorat dramàticament a causa de la crisi sanitària, social i política desencadenada per la pandèmia de la COVID-19 que durant el 2020 ha generat a Espanya més de 50.000 mortes, la immensa majoria d’elles són persones majors de 65 anys. Evidentment, aquesta catàstrofe i el confinament al qual s’han vist obligades les persones grans està afectant no només a la seva salut física sinó també i molt especialment a l’emocional. Cal mencionar que romanen tancats els 114 casals i Espai de Gent Gran de Barcelona, a més de biblioteques i centres cívics, espais naturals de socialització per a les persones d’aquesta edat.

Amb aquest panorama, #ParlaGran es justifica com un espai de trobada, socialització, acompanyament emocional, distensió i educació en què per mitjà de l’accés a la tecnologia, les persones grans tenen la possibilitat no només de trobar-se entre si i compartir moments agradables, sinó també d’activar la memòria i la creativitat per mitjà de la creació d’un producte col·lectiu, que després és compartit a altres persones grans i a la ciutadania en general.

METODOLOGIA

PREPRODUCCIÓ

L’equip d’elParlante es posa en contacte amb les persones grans per telèfon i es perfila de manera participativa la temàtica del programa. A més, se les explica individualment com descarregar i utilitzar l’aplicació Zoom.

GRAVACIÓ

Ens connectem amb les persones grans, els hi expliquem i preparem el guió del programa de manera participativa. Ens aporten recursos: receptes de cuina, pel·lícules, llocs a Google Maps, llibres, fotografies, vídeos, cançons, dibuixos, etc. Aquest és conduït per una persona d’elParlante i gravat des de dos ordinadors.

EDICIÓ

El programa és editat, per corregir possibles errors i retocar el so, imatge i entrada de recursos, donant-li la qualitat d’un programa de ràdio o televisió professional.

DIFUSIÓ

Un cop acabat el programa s’emet per diferents canals: Grups de WhatsApp, YouTube, mailing i xarxes socials d’elParlante. Així com pels diversos canals de comunicació i xarxes socials de les entitats finançadores i col·laboradores.